Jimbob Logo

Er is een oud gezegd dat luidt: “Doe goed en praat erover.” In de moderne bedrijfswereld betekent dit simpelweg: ‘marketing’. Maar laten we eerlijk zijn, het maken van die indrukwekkende nieuwe advertentie of het ontwikkelen van die pakkende socialemediacampagne is niet genoeg. Dit is waar de onbezongen held, de commercieel controller, op het toneel verschijnt.

De kracht van Marketing

Neem bijvoorbeeld een klein bedrijf dat handgemaakte zeep verkoopt. Zonder effectieve marketing zou het moeilijk zijn voor dit bedrijf om bekendheid te krijgen in een concurrerende markt. Een goede marketingcampagne kan helpen om het verhaal achter de producten te vertellen, de unieke kenmerken van de zeep te benadrukken, en klanten te overtuigen van de voordelen van het kiezen voor handgemaakte producten.

Maar marketing gaat niet alleen over het aantrekken van nieuwe klanten, het gaat ook over het behouden van de bestaande klanten. Stel je voor dat dit zeepbedrijf een trouwe klantenbasis heeft die houdt van hun lavendelzeep. Ze kunnen een e-mailmarketingcampagne opzetten om deze klanten te informeren over een nieuwe lavendelgeur die wordt gelanceerd, of hen een kortingscode geven voor hun volgende aankoop.

De Superheld van Marketing

Nu vraag je je misschien af, waar past de commercieel controller in dit plaatje? Nou, in veel opzichten! Laten we teruggaan naar ons voorbeeld van het zeepbedrijf. De controller zou kunnen helpen bij het bepalen van het budget voor de e-mailcampagne, op basis van de verwachte return on investment. Ze kunnen ook helpen om de resultaten van de campagne te analyseren – bijvoorbeeld, hoeveel klanten de e-mail hebben geopend, hoeveel er op de link hebben geklikt, en hoeveel er daadwerkelijk een aankoop hebben gedaan.

Daarnaast zou de controller kunnen helpen bij het identificeren van trends of patronen in de verkoopgegevens. Misschien merken ze dat de lavendelzeep vooral populair is in de lente, of dat klanten die lavendelzeep kopen ook vaak een bijpassende lavendel bodylotion kopen. Deze inzichten kunnen het marketingteam helpen om hun toekomstige campagnes nog effectiever te maken.

Van Waardestrategie naar Doeltreffende Marketing

Als je tot hier bent gekomen, dan weet je al dat een commercieel controller de superheld kan zijn die je marketingstrategie naar nieuwe hoogtes tilt. Maar hoe zit het met de vertaling van je bedrijfsstrategie naar je marketinginitiatieven? Laten we eens kijken naar het model van Treacy en Wiersema. Ze bieden ons drie waardestrategieën om uit te blinken: productleiderschap, operationele uitmuntendheid, of klantintimiteit.

Laten we zeggen dat je bedrijf focust op productleiderschap – het streven om altijd de beste en meest innovatieve producten in de markt te hebben. Hier draait je marketing om het uitzenden van deze unieke waardepropositie. De commercieel controller kan ervoor zorgen dat het budget goed wordt gebruikt om deze belofte van innovatie te promoten.

Van Waardestrategie naar Doeltreffende Marketing

En dan is er nog die beroemde uitspraak van Peter Drucker: “Cultuur eet strategie als ontbijt.” Als je bedrijfscultuur niet in lijn is met je strategie, wordt het lastig om die strategie succesvol uit te voeren.

In marketingtermen betekent dit dat je bedrijfscultuur door moet sijpelen in al je marketingactiviteiten. Stel, je focust op klantintimiteit. Dan is het logisch dat je bedrijfscultuur draait om klanttevredenheid en persoonlijke service. Je marketinginspanningen moeten deze visie weerspiegelen en de commercieel controller kan ervoor zorgen dat de middelen worden toegewezen aan initiatieven die deze klantgerichte cultuur ondersteunen.

Samengevat, het succes van je marketing hangt niet alleen af van een doordachte strategie, maar ook van de cultuur binnen je organisatie en de financiële sturing die je inzet om je marketinginitiatieven te ondersteunen. En daarin speelt de commercieel controller een cruciale rol.

Conclusie

Dus, of je nu een klein bedrijf bent dat probeert je plek te vinden in de markt, of een grote onderneming die probeert je winst te maximaliseren, vergeet niet de kracht van marketing – en de cruciale rol die een commercieel controller kan spelen bij het ondersteunen van je marketinginspanningen. Met hun hulp kun je ervoor zorgen dat je marketingstrategie niet alleen zichtbaar is, maar ook meetbare resultaten oplevert.

Wat denk jij ervan? Marketing is en blijft belangrijk; en Jimbob kan jouw helpen. Neem contact op via koffie@jimbob.nl of bel even naar 06-57833136.